Faizsiz Katılım Bankaları Hangileridir?

Faizsiz katılım bankaları, adından da anlaşılacağı üzere faizsiz bir şekilde her türlü bankacılık hizmetlerini veren kuruluşları ifade etmektedir.. Bankaların topladıkları fonların kâr ve zarar durum durumlarına ortak olunarak faizsiz bir şekilde kazanç elde edilmektedir. Türkiye’de yaklaşık 20 yıldır faizsiz katılım bankaları faaliyet yürütmektedir. Yatırım yaptıkları fonlar uzman kişiler tarafından titiz bir şekilde seçildiği için henüz zarar eden bir katılım bankası olmamıştır.

Katılım Bankaları

Faizsiz Katılım Bankaları Listesi
Faizsiz Katılım Bankaları Listesi
  • Ziraat Katılım Bankası (Devlet sermayeli)
  • Vakıf Katılım Bankası (Devlet sermayeli)
  • Türkiye Emlak Bankası (Devlet sermayeli)
  • Albaraka Türk Katılım Bankası (Özel sermayeli)
  • Türkiye Finans (Özel sermayeli)
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası (Özel sermayeli)

Neden Faizsiz Katılım Bankacılığı ?

Faizsiz katılım bankaları, birlikte kazanmayı bununla birlikte inanç ve değerleri yok saymadan kazanmayı esas alır. Katılım bankacılığı yatırımlarınızın doğru yerlere kanalize edilerek hem müşterilerin hem de bankaların kazandığı adil bir sistemdir. Bir işe yatırım yaptığınızı ya da emeğinizi koyduğunuzu düşünün. O işten alnınızın teriyle elde ettiğiniz kâr ne kadar hakkınızsa, birikimlerini faizsiz katılım bankalarına yatırıp kazanç elde etmek de o kadar hakkınızdır. Kazanç kadar nasıl kazanıldığı da önemlidir. Bu yüzden katılım bankacılığında şeffaflık esastır.

Birikimlerinizin nerede ve ne şekilde değerlendirildiğini öğrenebilirsiniz. Böylece bankanızın yaptığı yatırıma, dolayısıyla bu yatırımdan elde edilen kâra ve zarara katılım bankasıyla birlikte ortak olursunuz. Paranız hem kanuni düzenlemelere hem de faizsiz bankacılık ilkelerine uygun bir şekilde değerlendirilmiş olur. Bu sayede birikimleriniz inançlarınıza ters düşecek alanlara değil, toplum yararına hizmet eder.

Dünya literatüründe faizsiz katılım bankaları, etik bankalar olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde tüm bankacılık sistemi içerisinde katılım bankalarına düşen payda %6’dır. Dünyada katılım bankacılığının lideri İngiltere’dir. Arap yarım adasındaki bir çok katılım bankalarının fonunun yönetmektedir. Türkiye’de bulunan bütün faizsiz katılım bankaları Türkiye Katılım Bankaları Birliği üyesidir.

Mevduat Bankacılığı ile Farkları Nelerdir?

Ticari bankacılık hizmeti veren bir banka, yatırılan tutar karşılığında belirli bir süre sonra yatırılan mevduata göre verilen faiz oranı bilgisini yatırımın başında verebilir. Katılım bankacılığında önceden söz verilen bir getiri oranı söz konusu değildir. Kesinleşmiş rakamları işlem başında müşterilerle paylaşamaz çünkü yatırım yapılan fonların ne kadar gelir ya da zarar getireceği belirsizdir. Dolayısıyla önceden belirlenen bir faiz oranı söz konusu değildir. Mevduat bankaları sektör farketmeksizin çok detaylı inceleme yapmadan her işletmeye kredi verirken, faizsiz katılım bankaları bu konuda seçici davranır. İslama uygun olmayan işletmeler için ( örn:tekel bayi) kredi verilmesi mümkün değildir.

Faizsiz Katılım Bankaları Caiz midir ?

Faizsiz katılım bankaları özel bir kanunla kurulmuş ve bu kanun çerçevesinde faiz işlemi yapmamak koşuluyla işlem yapan müesseseler olarak tanımlanmaktadır. Bu bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından titiz bir şekilde denetlenmektedir. Katılım bankalarına yapılan yatırımların, herhangi bir ticari işletmeye yapılan yatırımlardan farkı yoktur. Ticari işletmelerde birikiminizi değerlendirmek için söz hakkı sizde veya kâr ortaklarınızda olurken katılım bankalarında tamamen banka yatırım uzmanlarındadır.

Faizsiz katılım bankaları kazandıkları parayı kâr payı şeklinde müşterine dağıtan bir sistemdir. Müşterilerinden toplanan fonları şirketlere kredi olarak kullandırmaktadır. Elde edilen kârı fonları oranında müşterilerine dağıtır. Yani faizsiz bir şekilde sadece kâr payı konularak yapılan kredi işlemlerinden elde edilen kazanç katılım bankacılığı müşterilerine eşit oranda dağıtılmaktadır.

Bir örnek üzerinden konuyu pekiştirmek gerekirse, örneğin bir araç için banka üzerinden taşıt kredisi çekmek istediniz. Banka sizin için aracı satın alıp, istediğiniz vadeye göre bir kullanım bedeli belirliyor. 100 BİN TL kredi çekip, 10 Bin TL kullanım bedeli yansıtarak toplamda 110 BİN TL ödemiş oluyorsunuz. Çektiğiniz kredi katılım bankacılığına katılan insanların birikimlerinden oluşuyor ve fazladan ödediğiniz 10 BİN TL katılımcılara kâr payı olarak veriliyor. Hem kredi tarafında hem de katılımcı tarafında sistem bu şekilde işliyor.

İslami olarak bu şekilde elde edilen kazançlarda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Katılım Bankaları Kredi Oranları

Yazımızın genelinde bahsettiğimiz gibi, faizsiz katılım bankaları işletmelere verdiği kredilere belirli bir kâr oranı koyar. Bu kâr oranı yatırımcılarına eşit olarak dağıtılmaktadır. Kredi çekmek isteyen müşteriler belirlenmiş kâr oranlarına göre işlem yapabilirler. Aşağıdaki listede bankalara ve kredi türüne göre belirlenen kâr oranlarını görebilirsiniz.

Katılım BankalarıKonut Kredisi (Aylık %)İhtiyaç Kredisi (Aylık %)Taşıt Kredisi (Aylık %)
Ziraat Katılım Bankası%0,94%1,05%0,96
Vakıf Katılım Bankası%1,19%1,05
Türkiye Emlak Bankası%0,94%0,96
Albaraka Türk Katılım Bankası%0,94%1,05%0,96
Türkiye Finans%0.89%0,98%0.94
Kuveyt Türk Katılım Bankası%0.96%1,05%0.99

Bu yazımızda sizler için Faizsiz Katılım Bankaları hakkında bilgiler verdik. Kripto Coin Haberi ve daha fazlası için sitemizi inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar.

5/5 - (15 Oy)
Yorum yapın

sdbitcoin.org, kripto coin piyasasındaki önemli haberleri doğru ve hızlı bir şekilde sizlere ulaştırmaktadır. Kripto coin haberlerini anında öğrenmek için bizi takip etmeyi unutmayınız.